joi, 9 august 2007

LIPIREA TOCURILOR

LIPIREA TOCURILOR

Lipirea profilelor se face pe masina de lipit respectand indicatiile de timp si temperatura ale masinii. Pentru profilele timpul de incalzire este de aprox. 15 - 20 secunde timpul de presare este de aprox. 20 - 30 secunde iar temperatura de lipire este de 220 - 250 grade C. Pentru profilele de usa se recomanda folosirea unui timp de incalzire cu 3-5 secunde mai mare. Deasemenea daca temperatura mediului este scazuta, timpul de incalzire se va mari in mod corespunzator.

La lipire trebuiesc urmarite urmatoarele etape:

Se verifica temperatura si presiunea de aer din masina. La intrare presiunea trebuie sa fie minim 6 bari iar la manometrul mesei mobile minim 4 bari. Diferenta dintre presiunea la intrarea in masina si presiunea din pistonul mesei mobile trbuie sa fie in permanenta de doi bari. La masinile de lipit temperatura poate creste peste limita prescrisa, imediat dupa pornire, de aceea se recomanda sa asteptati 5-8 minute pentru ca temperatura sa se stabilizeze. Timpii si temperatura prescrise trebuie sa fie cei din manualul producatorului de profile.
Se verifica unghiului masinii.
Profilele se pun in modul in care urmeaza sa fie lipite astfel pe masa de lucru. Profilul L se fixeaza in masina cu partea mai lata jos, tot asa cum se pune si pe masina de debitat. La fel se procedeaza si cu profilul Z.
Se fixeaza profilele in masina si se executa lipirea prin actionarea succesiva a pedalei masinii de lipit. Ordinea etapelor ciclului de lipire este urmatoarea: La prima actionare a pedalei se apropie masa mobila (stanga) de cea fixa (dreapta) si coboara placa de centrare. Apoi se pozitioneaza profilul pe masa din dreapta. La a doua actionare a pedalei coboara menghina pneumatica din dreapta si fixeaza profilul. Apoi se pozitioneaza profilul pe masa din stanga. La a treia actionare a pedalei coboara menghina pneumatica din stanga si fixeaza profilul. Apoi ciclul se desfasoara automat. Operatiunea de lipire se poate opri in orice moment prin actionarea butonului de STOP. Dupa oprirea de urgenta a masinii ciclul nu poate fi repornit decat prin rasucirea butonului STOP spre stanga si deblocarea lui.
Se lipesc intotdeauna doua colturi opuse apoi cele doua piese formate se lipesc pe rand la cele doua capete.
Se pune rama lipita pe masa de lucru si se verifica unghiurile, cu vinclul sau prin masurarea diagonalelor. La confectionarea ferestrelor de dimensiuni mai mici de 600 x 600 mm, operatiunea de lipire trebuie efectuata cu grija deoarece din cauza tensiunilor la care este supusa rama pot apare deplasari ale profilului si chiar fisuri ale sudurilor. Ramele prea mici se recomanda sa se lipeasca folosindu-se un adeziv special pentru P.V.C. neplastifiat.
Se verifica prin masurare toate laturile ramei si se noteaza eventualele abateri de la dimensiune. Apoi se inseamneaza pozitia eventualilior montanti. Din cand in cand se verifica calitatea sudurii. La fiecare colt latimea cordonului de sudura trebuie sa fie de 3 mm pe o parte si 3 mm pe cealalta. Sudura trebuie sa fie uniforma si lucioasa, ea nu are voie sa pezinte pori, crapaturi, parti ingalbenite sau innegrite.

Majoritatea sistemelor de profile PVC ofera producatorilor bacuri pentru masina de lipit. Aceste bacuri au rol de sprijin si impiedica deformarea sau deplasarea profilului in timpul operatiei de lipire. Bacurile de lipire au sisteme mecanice sau magnetice de fixare si sunt specifice fiecarui tip de profil.

In ultima vreme au castigat in popularitate sistemele de profile care au garniturile gata montate. Materialul din care este confectionata garnitura este termosudabil si va fi sudat impreuna cu profilul. In acest caz capetele garniturii trebuiesc scurtate cu 2 mm pentru ca bavura rezultata sa nu fie prea groasa si prea rigida. Aceasta garnitura trebuie protejata la debavurarea coltului exterior in cazul cercevelelor.

miercuri, 8 august 2007

DEBITAREA SI ARMAREA TOCURILOR

DEBITAREA SI ARMAREA TOCURILOR

Tocurile se executa din profilul de toc denumit si “profil L”. In figura alaturata aveti exemplul unui profil tricameral de grosime 60 mm. Peretii profilelor din clasa A au o grosime minima de 2,8 mm, si cel putin 3 camere de aer. Camera centrala, mai mare, se numeste camera armaturii deoarece in ea se introduce armatura din otel zincat a profilului.



Pozitia profilului L pe masina de debitat este cea din figura de mai jos, unde sageata arata pozitia din care priveste operatorul:




Inainte de debitare se verifica masina de debitat:

discul de taiere trebuie sa fie perpendicular pe masa masinii;
discul de taiere se verifica sa nu aiba fisuri, prin lovirea usoara cu un obiect metalic;
la pornirea masinii de debitat aceasta nu trebuie sa prezinte trepidatii sau zgomot anormal;

La debitare intotdeauna purtati ochelarii de protectie si castile antifonice. In timpul taierii, profilul se fixeaza pe masa masinii de debitat cu menghina mecanica sau pneumatica. Evitati debitarea profilelor tinute cu mana.

Lungimea de taiere pentru profilul de toc este lungimea din desenul de executie la care se aduna 6 mm, adaus de lipire. Acesti 6 mm se pierd prin topirea materialului cu 3 mm la fiecare capat (in cazul unei reglari corecte a masinii de lipit).


lungimea de debitare toc = cota din desen + 6 mm


Pentru a obtine o imbinare la un unghi de 90 de grade, profilul se taie la 45 de grade. Intai se face o taiere la un capat in unghi de 45 de grade apoi se pozitionaza limitatorul conveiorului la dimensiunea dorita se fixeaza profilul si se taie profilul in unghi de 45 de grade la celalalt capat. Se noteaza cu markerul pe profil lungimea acestuia. Astfel se obtine o bara de profil de dimensiunea dorita cu forma:




Profilele PVC au lungimea de 6000 mm. Se va tine seama de aceasta in planificarea operatiunii de debitare in vederea optimizarii consumului de materie prima. Optimizarea consumurilor se face cel mai bine pe calculator cu ajutorul programului specializat.

Armaturile se taie pe masina de debitat armatura sau cu polizorul unghiular (flex) echipat cu un disc de debitat metal. Fiecare profil P.V.C. are armatura lui specifica, exista insa si sisteme mai simple de profile P.V.C. care folosesc acelasi tip de armatura pentru mai multe tipuri de profil. Armatura consta dintr-un profil de otel zincat de grosime minima de 1,5 mm si de forma specifica, care se introduce in camera pentru armatura si se fixeaza cu suruburi autoforante. Aceasta are rol de rigidizare a profilului.

Armatura se debiteaza la dimensiuni mai mici decat profilul, armatura poate fi cu pana la 40 de mm mai scurta decat camera armaturii profilului debitat la unghi.


lungimea armaturii = lungimea camerei armaturii - 40 mm


Debitarea armaturii se face cu masina de debitat armatura sau cu o masina de debitat cu disc abraziv.

Masina de debitat armatura se verifica inainte de folosire. Discul abraziv nu trebuie sa aiba fisuri si sa fie de dimensiunea prescrisa. Discurile fisurate, rupte, sau de dimensini prea mici se inlocuiesc. La debitarea armaturilor folositi intotdeauna ochelari de protectie si castile antifonice. In timpul taierii, profilul metalic se fixeaza pe masa masinii de debitat armatura cu menghina mecanica.

La debitarea cu disc abraziv se produc scantei care pot pata suprafata profilului de PVC, de aceea trebuie pozitionata masina de debitat armatura in atelier, in asa fel incat sa evitati acest lucru.

Armarea profilelor se face prin fixare cu suruburi autoforante 3,9 * 16 care se insurubeaza cu surubelnita pneumatica sau electrica la distante de 250-300 mm unul de altul. Unele profile prezinta pe fata pe care se monteaza suruburile de armare un mic canal pentru ghidare, care indica pozitia optima a suruburilor.

Prinderea armaturii cu suruburi pe profilul L se face conform desenului:




Prinderea armaturii cu suruburi pe profilul Z se face conform desenului:




Prinderea armaturii cu suruburi pe profilul T se face conform desenului, cu mentiunea pozitionarea montantului in rama se face astfel incat suruburile sa fie pe parte ochiului fix, pe care se monteaza sticla, (in situatiile cand aceasta este posibil).




Profilele debitate si armate se pun in rastelul mobil si se trec la lipire.

In cazul in care dispunem de freza cu pantograf, dispozitiv de gaurit cu trei burghie, etc...; inainte de lipire se fac toate frezarile necesare.

marți, 7 august 2007

Tehnologia fabricarii elementelor de tamplarie PVC

Tehnologia fabricarii elementelor de tamplarie PVC

7.1 Masurarea
Masurarea golurilor sau a ferestrelor si usilor ce trebuiesc inlocuite este cea mai importanta operatiune din procesul de fabricatie. O greseala la acest nivel poate compromite ireversibil intreaga lucrare. Chiar si in cazul in care tamplaria noua se monteaza in goluri pregatite anterior, este necesara efectuarea de masuratori la fata locului deoarece pot apare diferente intre proiect si realitate.

Dimensiunile care se iau in considerare la masurare sunt inaltimea si latimea golului. Deasemenea se masoara si grosimea peretelui pentru a stabili dimensiunile glafurilor si a pervazelor exterioare. In figura urmatoare am reprezentat golul din perete si dimensiunile cele mai importante.




La masurare se au in vedere urmatoarele:

intotdeauna se masoara ambele inaltimi si ambele latimi si se ia in considerare cea mai mica dintre ele
intotdeauna se masoara diagonalele golurilor pentru a verifica daca colturile sunt in unghi de 90 de grade, in cazul in care diagonalele difera, inseamna ca golul nu este dreptunghiular lucru de care se tine cont la stabilirea dimensiunilor tamplariei

Dimensiunile masurate se noteaza pe o schita intocmita impreuna cu clientul. Eventualele adaosuri tehnologice sau dimensiunea profilelor de legatura se iau in considerare in urmatoarea etapa, la proiectare. Tot acum se stabilesc, impreuna cu clientul, numarul si tipul deschiderilor pe care le va avea tamplaria, elementele de feronerie ce urmeaza sa fie folosite, precum si tipul de geam termoizolant folosit. Clientului i-se vor prezenta in aceasta etapa si eventualele oferte de glafuri, plase impotriva insectelor, jaluzele, rulouri, etc.

Exista elemente specifice care deosebesc masuratorile pentru ferestre de masuratorile pentru usi:

FERESTRE
La efectuarea masuratorilor pentru ferestre se pot intalni doua situatii:

Daca ferestrele (sau usile) se monteaza in goluri pregatite anterior si tencuite, se masoara latimea si inaltimea golului si se scad 20mm pe fiecare dimensiune. Aceasta distanta este necesara pentru a da posibilitatea montatorului sa impaneze fereastra inainte de a o ancora, si pentru a aplica un strat de spuma poliuretanica.
Daca ferestrele se monteaza in locul altor ferestre vechi, se demonteaza pervazele exterioare (daca este posibil) si se masoara golul pe suprafata exterioara a zidului exterior, apoi dimensionam fereastra in functie de golul din tencuiala exterioara (adica dimensionam fereastra dupa spaletul exterior) in asa fel incat tocul ferestrei sa nu se ingroape sub tencuiala mai mult de 10 mm. Deci, la dimensiunile golului exterior trebuiesc adaugati cate 20 de mm atat pe inaltime cat si pe latime. In acest fel, daca demontarea se efectueaza cu grija, dupa montarea ferestrelor noi, nu mai este nevoie sa se refaca tencuiala exterioara.

USI
La efectuarea masuratorilor pentru usi se disting doua situatii:

Daca usa se executa cu prag din profil PVC atunci se recomanda ingroparea acestuia in pardoseala si se tine cont de aceasta la masurare. In mod obisnuit tocul se ingroapa aproximativ 10 mm. Pragul din profil PVC este recomandabil doar in situatiile cand nu se circula mult pe usa respectiva si cand se doreste o izolare termica si etansare superioara. (ex: usi de balcon)
Daca usa se executa cu prag din aluminiu atunci se tine cont de faptul ca pragul se fixeaza la nivelul pardoselii. Intotdeauna trebuie sa va informati de la constructor sau beneficiar asupra eventualelor pardoseli (parchet, podele, gresie, etc.) care vor fi montate ulterior (grosimea lor, modul de montare), pentru a nu impiedica functionarea usilor.
In ambele situatii trebuie lasat spatiu suficient pentru penele de montaj.

Dupa efectuarea masuratorilor, schitele cu dimensiuni se trec la proiectarea pe calculator in vederea obtinerii desenului de executie si a ofertei de pret. Desenul de executie impreuna cu devizul si oferta de pret se supun aprobarii sefului de atelier (director tehnic) si apoi se prezinta clientului.

Cel care face masuratorile isi asuma responsabilitatea pentru exactitatea acestora.

7.2 Tehnologia confectionarii tamplariei PVC in atelierul de productie

Toti furnizorii de sisteme de profile P.V.C., in mod obisnuit, pun la dispozitia clientilor cataloage tehnice precum si manuale specifice fiecarui sistem care descriu in amanunt elementele componente ale sitemului de profile, materialele auxiliare precum si tehnologia de fabricatie. Aceasta brosura prezinta cateva aspecte importante din procesul de fabricatie al ferestrelor si usilor din profile de P.V.C., comune majoritatii sistemelor de profile P.V.C.

In continuare vom descrie etapele lucrului intr-un atelier de tamplarie P.V.C. cu dotare minima. Vom face si referire la modul de lucru in cazul existentei utilajelor specializate, dar etapele descrise mai jos sunt specifice microproductiei.

Scopul randurilor de mai jos este acela de a familiariza cu principalele operatiuni din procesul tehnologic pe cei ce vor sa porneasca o mica afacere in acest domeniu si doresc sa stapaneasca toti pasii necesari pentru obtinerea de produse finite de calitate.

Printr-un atelier cu dotare minima se intelege un atelier care are:


Masina de debitat profile: cu unghi reglabil, cu diametrul discului de taiere de cel putin 300 mm (recomandabil 350 mm sau mai mult), echipata cu un conveior de masurare si cu un sistem mecanic sau pneumatic de prindere a profilului
Masina de sudat profile la un cap, semiautomata, cu unghiuri reglabile, cu actionare electropneumatica
Masina de frezat montanti, pentru frezarea capetelor montantilor, cu unghiul menghinei reglabil si cu actionare manuala sau pneumatica
Dispozitiv de debavurat, pneumatic sau manual
Masina de debitat armatura sau polizor unghiular (flex) cu suport
Masina de gaurit verticala
Freza de tamplarie portabila (oberfreza), electrica sau pneumatica
Masina de gaurit, electrica sau pneumatica
Surubelnita electrica sau pneumatica
Freza biax, electrica sau pneumatica
Scule de mana obisnuite, surubelnite, dalti, chei hexagonale, cuttere, rulete, etc.

Primele patru pozitii reprezinta utilaje si dispozitive specifice prelucrarii profilelor din P.V.C. care se pot procura de la furnizori specializati, restul fiind utilaje si scule comune care pot inlocui o serie de utilaje specifice si se gasesc la furnizorii de scule si unelte generale.

Confectionarea ferestrelor si usilor din profile PVC avand la indemana un atelier cu dotare minima se face in mai multe etape:

1. DEBITAREA SI ARMAREA TOCURILOR
2. LIPIREA TOCURILOR
3. DEBAVURAREA
4. EXECUTAREA MONTANTILOR
5. DEBITAREA SI ARMAREA CERCEVELELOR
6. LIPIREA SI DEBAVURAREA CERCEVELELOR
7. MONTAREA GARNITURILOR
8. FREZAREA ORIFICIILOR DE SCURGERE
9. DEBITAREA BAGHETELOR
10. MONTAREA FERONERIEI
11. CONTROLUL CALITATII

Pe parcursul acestui capitol vom face referiri si la etapele si modul de lucru specifice unui atelier cu dotari mai complexe. Ordinea si continutul acestor etape se vor modifica daca atelierul dispune de utilaje suplimentare cum ar fi masina de debavurat automata, freza cu pantograf, masina de debitat baghete etc.

Fiecare din etapele de mai sus presupune controale de calitate intermediare care se vor mentiona la sfarsitul fiecarei etape. Scopul respectarii ordini operatiunilor este obtinerea in conditii de calitate a ferestrelor si usilor din PVC si eliminarea pe cat posibil a factorilor ce pot genera rebuturi.

In cadrul fiecarei etape am evidentiat si elemente de tehnica a securitatii muncii specifice pentru lucrul pe utilaje. Paragrafele care se refera la protectia muncii sunt scrise cu rosu. Pentru lucrul cu sculele electrice si pneumatice normele de protectie a muncii sunt cele uzuale pentru acest tip de activitate.

luni, 6 august 2007

Productia de tamplarie PVC

Productia de tamplarie PVC

In acest capitol ne vom referi la dotarile materiale si la resursele umane implicate in procesul de productie.

Dotarea materiala a unui atelier de productie precum si necesarul de scule pentru echipele de montaj se vor realiza in functie de capacitatea de productie prevazuta. Necesarul de scule si dispozitive difera in functie de nivelul de utilare al atelierului.

5.1 Dotarea materiala

Dotarea materiala a produtiei de tamplarie PVC necesita:

spatiu de productie
utilaje specifice pentru prelucrarea profilelor PVC
scule, dispozitive, alte dotari
instalatii
autovehicule

5.1.1 Spatiul de productie

Atelierul trebuie sa fie inchis si sa poata sa fie incalzit in anotimpul rece la minim 16 - 18 grade celsius. Daca profilele PVC nu se pot depozita intr-un spatiu incalzit, este obligatorie introducerea lor in atelier cu minimum 8 ore inainte de prelucrare deoarece materialul nu se comporta bine sub 16 grade, devenind casant. Se recomanda depozitarea profilelor in spatii acoperite cel putin in soproane pe suporti metalici. Suportii metalici pe care se depoziteaza profilele trebuie sa aibe patru sau mai multe sprijinuri pe lungimea de 6 metri, ei trebuind amplasati astfel incat incarcarea si descarcarea depozitului de profile sa se poata face usor. O sugestie pentru confectionarea suportilor pentru profile gasiti in anexa. ***

Depozitul pentru restul materialelor, feronerie etc., trebuie sa fie obligatoriu inchis, amplasat intr-o incapere lipsita de praf si umiditate. Depozitarea feroneriei se face pe rafturi si in cutii de plastic sau carton.

Pentru buna desfasurare a activitatii in atelier, spatiul de productie trebuie sa intruneasca o serie de conditii minimale:

Inaltimea minima a atelierului este de 3 metri. Intr-un atelier cu tavan jos, manipularea produselor finite devine o problema serioasa. In schimb o hala cu inaltime mai mare de 5 metri este greu de incalzit iarna si asigurarea iluminatului corect al posturilor de lucru ar putea deveni o problema.

Suprafata optima a atelierului:

80 - 120 mp pentru miniatelier cu productivitate de 5-10 elemente pe zi, dotat cu un minim de utilaje (spatiu necompartimentat, cu o latura de 10 -12 m, destinat productiei efective)
200 - 250 mp pentru utilaje cu productivitate 10 - 15 elemente tamplarie/8 ore
350 - 400 mp pentru utilaje cu productivitate 20 - 30 elemente tamplarie/8 ore

In afara de spatiul de productie propriuzis, este nevoie si de incaperi anexe:

depozit de profile
depozit de produse finite
magazie pentru feronerie, accesorii, consumabile
birou tehnic
vestiare, WC

5.1.2 Instalatii

Instalatiile necesare in atelierul de productie sunt:

instalatie electrica 220 - 380 V cu prize la fiecare utilaj si masa de lucru

Instalatia electrica monofazica (220 V) trebuie sa asigure iluminatul precum si cateva prize pentru anumite utilaje si scule. In mod obisnuit doar masinile de sudat PVC functioneaza cu curent monofazic.

Instalatia electrica trifazica (380V) trebuie sa asigure o putere suficienta pentru toti consumatorii. Tabloul electric trebuie dotat cu un intrerupator general pentru situatiile de avarie, Deasemenea este bine sa se foloseasca un releu de protectie antibifazica. Atelierul trebuie dotat cu o centura de pamantare cu priza de pamantare la care trebuie racordate utilajele.

instalatie pentru aer comprimat cu racorduri la fiecare masina si masa de lucru

Instalatia de aer comprimat se poate executa din teava de otel, polietilena sau chiar cupru. Recomandabile sunt sistemele din polietilena, special concepute pentru aer comprimat, cu racorduri si cuplaje speciale, insa costul acestora este destul de ridicat.

Trebuie avut in vedere insa cateva aspecte importante:

intrarea dinspre compresor trebuie sa se faca printr-un robinet
iesirea la utilaje trebuie facuta prin robinet
iesirile la posturile de lucru pentru sculele pneumatice se face prin cuplaje rapide
inainte de iesirile spre sculele pneumatice se monteaza un dispozitiv de ungere (gresor)
compresorul trebuie sa fie dotat cu un presostat
dimensionarea compresorului se face in functie de necesarul de aer, tinand cont de faptul ca utilajele consuma 20-60 l/min ( la presiune normala) iar sculele pneumatice consuma 400 -800 l/min

Se recomanda amplasarea aeriana a traseelor de instalatii, astfel podeaua ramanand libera si permitand circulatia nestingherita a personalului si a carucioarelor cu materiale.

5.1.3 Utilaje, scule, dispozitive

Atelierul de tamplarie P.V.C. si aluminiu are in dotare un set de utilaje specifice, scule electrice sau pneumatice, scule de mana, dispozitive de prindere, dispozitive de masurare si software pentru proiectare. In cele ce urmeaza vom descrie principalele tipuri de utilaje specifice precum si un numar scule si dispozitive necesare pentru lucrul in atelier cat si pe santier la montaj.

5.1.3.1 Utilaje pentru prelucrarea profilelor din PVC

1. Masina de debitat profile
2. Masina de debitat baghete
3. Masina de debitat armatura
4. Masina de insurubat
5. Masina de frezat montanti
6. Masina pentru frezat orificiile de scurgere
7. Masina de frezat si copiat (pantograf)
8. Masina de montat feronerie
9. Stand pentru centrat geam

Descrierea in amanunt a tuturor utilajelor specifice tamplariei PVC si aluminiu precum si modul lor de lucru face obiectul unui alt capitol.

Pentru un miniatelier cu productivitate de 5 - 10 elementa pe zi este nevoie de:

masina de debitat profile
masina de sudat profile la un cap
masina de frezat montanti
dispozitiv de debavurat manual sau pneumatic
compresor 10-11 atm. (100-150 litri)

O linie de productie cu productivitate 10 - 15 elemente/8 ore este compusa din:

masina de debitat PVC cu un cap cu conveior de masurare
masina de debitat armatura
pistol pneumatic pentu suruburi autoperforante in otel
freza cu pantograf, pentu locasuri feronerie si slituri evacuare apa
masina de sudat la un cap
masina automata de debavurat
masina de frezat montanti
masina automata de debitat baghete sau circular mobil pentru baghete
compresor 10 - 11 atm. (250 - 400 litri)

Pentru o productivitate de 20 - 30 elemente/8 ore sunt necesare urmatoarele utilaje:

masina de debitat PVC cu 2 capete
masina de debitat armatura
masina automata cu magazie pentru suruburi autoperforante in otel
freza cu pantograf, si masina de gaurit cu trei burghie pentru locasuri feronerie
masina pentru orificii de scurgere
masina de sudat la 2 capete
masina automata de curatat bavura sudurilor la colt
masina de frezat montati automata cu unghi reglabil
masina automata de debitat baghete
compresor 10 - 11 atm. ( 500 - 800 litri)

In continuare, pentru pentru cresterea calitatii si productiei recomandam achizitionarea urmatoarelor utilaje:

masa automata pentu montajul feroneriei
stand pentru centrarea geamului, reglarea feroneriei in atelier si controlul unghiurilor
masina automata de sudat si debavurat la 4 capete
masina de debitat PVC computerizata

5.1.3.2 Scule si dispozitive

Indiferent de nivelul de utilare al atelierului, datorita faptului ca productia implica multa munca manuala, sculele, dispozitivele si alte dotari sunt indispensabile intr-un atelier de tamplarie PVC, lipsa acestora facand imposibila desfasurarea activitatii in conditii decente de calitate si productivitate:

masina de gaurit (bormasina) cu percutie cu mandrina SDS- pentru montaj la santier
polizor unghiular cu diametru 230 mm, putere minima 2000 W - pentru demolari la santier
bormasina electrica cu mandrina pana la 13mm - pentru lucrul in atelier
surubelnita electrica sau pneumatica
capete bit pentu surubelnita
freza biax, electrica sau pneumatica
freza sferica pentru curatarea canalului (nutului) de garnitura pentru biax
ghilotina pentru feronerie, manuala sau pneumatica
polizor
fierastrau pendular pentru debitarea panelului
pistoale de suflat aer comprimat
freze pentru profilare montant, (specifice profilului) pentru masina de frezat montanti
bacuri de sudura (specifice profilului), pentru masina de sudat
bacuri debitare baghete (specifice profilului), pentru masina de debitat baghete
sablon pentru fixat montantul (specific profilului)
sabloane pentru balamalele de usa si pentru feroneria oscilobatanta (specifice sistemului de feronerie)
cutit - freze pentru pantograf
dispozitiv de antrenare cu 3 burghie simultan (gauri cremon), sau sablon de gaurire, in cazul in care pantograful nu este echipat cu un astfel de dispozitiv; acest dispozitiv este bine sa fie dotat cu burghie in doua trepte
cutit semiluna (cutit Don Carlos)
foarfeca pentru garnituri
lopatica de plastic pentru montant geam
ventuze pentru transportul geamului
dalti pentru lemn cu diferite latimi
burghie 3 - 12 mm
surubelnite
chei tubulare
chei imbus
boloboc (nivela) normal sau electronic
rulete sau dispozitive de masurare electronica
vinclu
raportor mare
compas mare
pistol pentru spuma
chingi
pistol pentru silicon
mese de montaj (200 x 300 x 90 mm) sau capre pentru montaj***
conveior cu role pentru sustinere la debitare ***
stative pentru depozitare si transport profile debitate ***
cruci pentru mosoarele de garnitura ***
capra pentru depozitare tamplarie finita la atelier ***

Va putem recomanda si consilia cum si de unde puteti procura toate aceste scule si dispozitive.

5.1.3.3 Software pentru ofertare, proiectare si optimizare

Lucrul intr-un atelier modern face indispensabila utilizarea unui program pentru calculator care, pentru un anumit tip de profil si feronerie, realizeaza ofertarea, proiectarea, optimizarea debitarilor, calculeaza necesarul de materiale, tine evidenta stocurilor, pregateste comanda de materiale si de sticla, organizeaza livrarile, montajul si organizeaza baza de date cu clientii firmei.

5.1.4 Autovehicule

Masinile pentru transportul tamplariei finite si, eventual, a profilelor, sticlei etc, vor avea platforma deschisa (uzual Dacia Papuc) si vor fi dotate cu “capra” si chingi.

5.2 Resurse umane

Necesarul de personal intr-un atelier de tamplarie PVC depinde de gradul de incarcare cu comenzi si de productivitatea utilajelor din dotare. Astfel distingem doua situatii:

Perioada de inceput, in care atelierul este in faza de scolarizare si nu are un volum mare de comenzi (3 - 5 elemente / 8 ore). In aceasta perioada structura personalului din productie va fi astfel:

1 sef de atelier responsabil pentru executie in atelier, gestioneaza materialele existente, comanda si procura materialele necesare productiei, precum si geamul termopan daca acesta este executat de alta firma
1 sef de montaj la santier responsabil cu masuratorile,montajul final si recptia lucrarii
2 - 3 muncitori responsabili cu executia in atelier si cu montajul la santier, care vor lucra prin rotatie pe fiecare utilaj

Perioada de lucru la capacitate maxima, in care atelierul are un volum mare si constant de comenzi (10 - 15 elemente / 8 ore). Structura personalului necesita:

1 sef de atelier
1 gestionar - magazioner responsabil cu inventarul si aprovizionarea cu materii prime si materiale
4 - 5 muncitori in atelier
1 sef de montaj la santier
4 - 6 muncitori (2 - 3 echipe) la montaj in santier

Daca atelierul este dotata cu utilaje pentru 20 - 30 elemente / 8 ore va spori semnificativ numarul muncitorilor care monteaza tamplaria la santier (o echipa de montaj necesita 2 - 3 muncitori)si cu numai 1 - 2 muncitori la lucrul in atelier.

In cazul in care atelierul are comenzi cu mult peste capacitatea de productie, solutiile sunt urmatoarele , in ordinea lor fireasca:

lucru prelungit cu o singura echipa
lucrul cu 2 - 3 echipe in schimburi
achizitionarea de utilaje de mare productivitate

Daca atelierul executa si geamul termopan, numarul pesonalului va creste cu 2 - 3 muncitori (in cazul ansamblarii manuale), sau cu 3 - 5 muncitori (in cazul ansamblarii automate.)

Daca atelierul executa in mod constant si alte produse complementare tamplariei PVC (rulouri,plase impotriva insectelor), jaluzele etc) structura personalului va fi modificata corespunzator.

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: Vanzarea ferestrelor termopan

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: Vanzarea ferestrelor termopan

vineri, 3 august 2007

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: Vanzarea ferestrelor termopan

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: Vanzarea ferestrelor termopan

Vanzarea ferestrelor termopan

Vanzarea ferestrelor termopan

1.1 Dotarea materiala



Activitatea de vanzari este o componenta de baza a afacerii cu tamplarie. Ca dotare materiala, pentru vanzari se disting mai multe necesitati, care se pot rezolva in timp sau de la inceput, functie de puterea financiara a fiecarei firme in parte:
birou de ofertare, contracte si procesare a listelor de productie
echipament birotica (fax, telefon, computer imprimanta)
software ofertare - productie
exponate (colturi - mostra, elemente complete de tamplarie, etc.)
masina agent de vanzari, telefon mobil, eventual laptop

1.2 Resurse umane

Structura personalului ocupat in vanzarea tamplarieie PVC este, ca si la dotarea materiala functie de puterea financiara a firmei si de incarcarea constanta cu comenzi si implica urmatoarele posturi:
- 1 persoana pentru biroul de ofertare - contractare - liste productie, care preia si proceseaza cererile de oferta primite telefonic sau de la agentii de vanzari si, ulterior dupa contractarea lucrarii si incasarea avansului, pregateste listele de productie pentru atelier si organizeaza masuratorile care se impun
- 1 sau mai multe persoane ca agenti de vanzari, care cauta si intalneste potentiali clienti si care pot oferi detalii tehnice, arata mostre, sau face chiar masuratori, oferte de pret si contracte si pastreaza legatura cu clientul
- 1 persoana pentru show - room, care poate da detalii tehnice si oferte de pret

1.3 Elemente de marketing specifice
1.3.1 Ofertarea tamplariei PVC
1.3.2 Metode de penetrare a pietii

Organizarea unui show-room
Agentii de vanzari
Publicitatea
Marketig direct
Contractarea
Urmarirea postvanzare

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: Criterii de alegere a furnizorului de ferestre

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: Criterii de alegere a furnizorului de ferestre

joi, 2 august 2007

Criterii de alegere a furnizorului de ferestre

Criterii de alegere a furnizorului de ferestre

Odata cu aparitia pe piata romaneasca a noilor ferestre, la inceputul anilor '90, cererea acestora a fost continua si mereu in crestere. Romania a devenit in foarte scurt timp o piata de mare interes atat pentru producatorii de profile externi cat si pentru producatorii interni de ferestre.


Pentru domeniul rezidential profilele din PVC s-au impus datorita caracteristicilor lor termotehnice superioare si a pretului relativ scazut fata de cele din aluminiu cu bariera termica si cele din lemn stratificat. Insa in acest moment, dupa circa 15 ani, piata romaneasca de profil a devenit atat de plina de magazine unde se vand ferestre incat alegerea unuia dintre ele devine complicat de simpla. Aproape ca in orice punct te-ai afla intr-un oras, pe o raza de un kilometru gasesti poate chiar cateva zeci de locuri de unde iti poti achizitiona ferestre. La o asa oferta, gasirea furnizorului pare a fi un lucru fara importanta. Insa alegerea devine grea odata cu incercarea de a discerne care dintre toti acesti ofertanti vor sti sa satisfaca cel mai bine nevoile personalizate ale fiecaruia.

Fiind o piata tanara si de regim balcanic, principalul argument tehnic de vanzare al ofertantului il reprezinta imaginea elementului cel mai scump din componenta ferestrei, si anume a profilului utilizat la confectionarea acesteia. Astfel calitatea ferestrei a fost perceputa conform vizibilitatii pe piata a profilului folosit si a renumelui acestuia. Firmele producatoare de ferestre si-au pierdut din identitatea personala, preferand sa ajunga la client prin reclama profilului in piata si nu prin promovarea imaginii proprii.

Insa la calitatea finala a ferestrei montate, conteaza mai multe aspecte.

Calitatea materiilor prime, in care sunt incluse, pe langa profile, geamul si feroneria utilizate.

Forma exterioara a profilelor nu difera atat de mult de la un tip de profil la altul incat sa devina un criteriu de selectie, majoritatea tipurilor de profile fiind suficient de frumoase pentru a fi acceptate.

Forma interioara a profilelor face o oarecare diferenta intre ele privind posibilitatile de drenare si aerisire a golurilor formate in interiorul profilelor in cazul cadrelor asamblate. Numarul camerelor profilului nu reprezinta caracteristica principala a puterii de termoizolare a tamplariei, ci coeficientul de transfer termic al profilelor denota aceasta caracteristica. Grosimea peretilor exteriori, respectiv clasa A, B sau C in care se incadreaza seria respectiva de profile reprezinta intr-adevar o diferenta intre profile. Profilele de clasa C (grosimea peretilor exteriori sub 2.5mm.) sunt prea subtiri pentru a suporta conditiile climatice de la noi din tara, profilele din clasa B (cu grosimea peretilor exteriori intre 2.5 si 2.7mm.) ar putea fi utilizate cu restrictii, cele de clasa A fiind cele recomandate pentru tara noastra pentru orice conditii. Insa marea majoritate a formatelor ferestrelor din Romania intra in plaja restrictionata a profilelor de clasa B, asa ca, in cele mai multe cazuri, ele pot fi o solutie acceptabila si mai ieftina de realizare a ferestrelor. Tratamentele care se fac profilelor din PVC sunt de stabilizare a culorii, antistatice, de afanare, etc. si aproape toti producatorii fac aceste tratamente produselor lor.

Insa toate aceste diferente nu pot fi depistate de un client neavizat si mai mult decat atat, ele reprezinta necunoscute chiar si pentru personalul ofertant care contacteaza clientul. De aceea metoda cea mai sigura de verificare a calitatilor tehnice ale unui profil se face in urma consultarii actelor ce atesta conformitatea produsului, a agrementarilor sale, a declaratiilor de conformitate a furnizorilor si a certificatelor de garantie si de durata de viata oferite de catre respectivul furnizor. Majoritatea profilelelor de origine consacrata in Romania, au deja dovezile scrise a conformitatii lor pe piata europeana, asa ca diferentierea lor in ochii beneficiarilor (privite ca materie prima in executia ferestrei) este mai mult o chestie de gust, mai ales ca fiecare furnizor de profile pune pe piata mai multe serii de profile, in clase de performante diferite, pentru a acoperi o plaja cat mai mare a preferintelor clientilor.

Sticla este o alta materie prima in realizarea ferestrei dar cu vizibilitate mai mica in ochii clientilor. Ea poate fi "trasa" sau "float". Foarte putini dintre fabricantii de ferestre mai utilizeaza sticla trasa deoarece calitatile net superioare ale celei float s-au impus destul de repede la noi in tara, asa ca aproape toate ferestrele moderne se gasesc dotate cu sticla float. Gama de furnizori de sticla float nu este foarte larga, cuprinzand vreo patru - cinci firme. Diferentele de ordin tehnic intre produsele similare ale acestor furnizori sunt minime, lasand doar valenta estetica a sticlelor ornamentale, colorate in masa si reflexive, sa poata constitui un criteriu de preferinta in fata beneficiarilor. Insa nici aici, diferentele nu sunt spectaculoase, beneficiarii acceptand usor variante similare produse de un alt furnizor.

Feroneriile reprezinta componenta care ofera functionalitatea diferitelor tipuri de deschideri. Nici in cazul acestui subansamblu beneficiarul nu are prea multe criterii de departajare a feroneriilor oferite de catre furnizorul de ferestre. Posibilitatea de realizare a deschiderilor cerute reprezinta un criteriu indeplinit de aproape toate tipurile de feronerie existente in piata. La fel si clasa de siguranta oferita de feronerie este cam aceeasi. (Oricum se stie ca pentru ferestrele si usile moderne din profile PVC, accentul cade pe caracteristicile sale de termo si fonoizolare superioare tamplariilor vechi si nu pe plusul de siguranta oferit de acestea.) Durata de viata si garantia oferita (in cicluri de functionare si nu in ani) sunt, si de data aceasta, cam aceleasi la multe dintre feroneriile existente pe piata.

Calitatea confectiei ar trebui sa constituie principalul criteriu de selectie al furnizorului de ferestre. Utilarea fabricii de productie, pregatirea personalului lucrator pe linie si responsabilizarea lucratorilor sunt criteriile care ofera o calitate superioara a productiei.

O masina de taiat profile ce taie la doua capete, simultan ambele profile paralele, sigur va asigura o calitate mai buna decat masina cu un sigur cap taietor. Gaurile pentru feronerie, de drenare si aerisire din profile trebuiesc date in locuri stricte si cu dimensiuni precise. Pentru acuratetea functionarii ulterioare a ferestrei, aceste operatii trebuiesc efectuate cu masini specializate si atent intretinute. Masina de sudura trebuie sa asigure imbinarea in bune conditii a cadrelor de tamplarie. Pentru rectangularitatea lor si cresterea vitezei de executie, sunt necesare masini ce pot termosuda simultan la toate cele patru colturi ale unui cadru. Foarte importanta este mentinerea parametrilor de lucru (temperatura si presiune) specifici operatiei de termosudare. Altfel poate fi afectata rezistenta coltului imbinat. Debavurarea colturilor sudate reprezinta un argument estetic pentru viitoarea fereastra. {i de multe ori, in piata romaneasca, argumentele estetice surclaseaza argumentele tehnice. Feroneria se fixeaza pe profile utilizand sabloane de pozitionare. O eroare de ordinul milimetrilor in asamblarea feroneriei poate afecta decisiv etanseitatea si chiar functionalitatea elementului de tamplarie. Chiar si depozitarea si manipularea materiilor prime si finite in spatiul de productie poate aduce prejudicii estetice produsului oferit clientilor. Introducerea armaturii potrivite in profilele din PVC, ar trebui privita ca o operatiune cu caracter de "lucrare ascunsa" si ar trebui mentionata in documentele ce atesta conformitatea produsului final.

In sigilarea pachetelor de geam, foarte importante sunt echipamentele cu care se lucreaza. Majoritatea firmelor de I.G. utilizeaza metoda sigilarii la rece, cu butil si polisulfat sau poliuretan. Insa, pentru a obtine o etansare cu permeabilitatea gazelor de 1% pe an, pe langa calitatea buna a materialelor sigilante, operatia trebuie sprijinita de masini performante care sa dozeze corect, in functie de parametrii de lucru, raportul dintre componentele A si B a sigilarii exterioare si sa analizeze conditiile necesare pentru un regim de extrudare corect al butilului folosit pentru prima sigilare. Altfel, cu o sigilare de slaba calitate, vom ajunge sa credem ca Argonul introdus intre foile de sticla va "iesi" (asa cum multi afirma) in 2-3 ani.

Un argument solid al capacitatii de realizare a unor produse de buna calitate il reprezinta certificatul care atesta implementarea si mentinerea unui sistem de management al calitatii pe fluxul de productie, conform SR EN ISO 9001. In acelasi timp acest document confirma si faptul ca fiecare lucrator isi stie foarte bine rolul pe flux si este constient de importanta operatiei pe care o desfasoara in ansamblul intregului flux.

Un alt argument ce poate face diferenta in calitatea produsului la capatul fluxului de productie il constituie atestarea faptului ca lucratorii de pe linie sunt calificati pentru a lucra in acest domeniu.

Chiar daca pentru fereastra s-au folosit cele mai bune materiale iar confectia ei a fost foarte buna, e foarte posibil ca rezultatul final sa fie unul dezastruos in urma operatiei de montare. O pozitionare gresita a ferestrei, ii poate afecta functionalitatea. O amplasare defectuoasa a ferestrei in grosimea peretelui poate duce la aparitia mucegaiului perimetral datorita puntilor termice formate. O greseala in fixarea ferestrei poate duce la formarea unor zone neetanse sau chiar la periclitarea stabilitatii spatiului vitrat. Acestea sunt exemple care arata ca si calitatea montajului este definitorie in calitatea finala a ferestrei, in utilizare. In momentul semnarii contractului, clientului ar trebui sa i se faca cunoscut faptul ca echipele de montaj sunt alcatuite din personal pregatit pentru a efectua oparatia de montare sau nu. E drept ca de prea putin timp cele doua patronate ale tamplarilor de la noi din tara au inceput scolarizarea personalului pentru meseria de montator tamplarie si multe firme nu au avut timp suficient sa-si califice pesonalul, insa cele care vor putea dovedi acest lucru, vor beneficia de un atu in plus in credibilitatea fata de client.

Deocamdata, atat timp cat nici legile in vigoare nu specifica necesitatea atestarii lucratorilor in montaj, o metoda de verificare antecontractuala a calitatii montajului ce urmeaza a fi efectuat se poate realiza statistic, in baza raportului dintre reclamatiile rezolvate fata de cele totale inregistrate la respectiva firma. Registrul de reclamatii este obligatoriu pentru firmele cu sistemul implementat de urmarire a calitatii pe flux ISO 9001. In lipsa acestor informatii, calitatea montajului si respectiv a ferestrei in utilizare reprezinta un risc.

Nu in ultimul rand, pentru ca un client sa fie pe deplin multumit de ferestrele comandate, ar trebui ca acestea sa aiba exact caracteristicile si manevrabilitatea dorite. Pentru acest lucru, personalul vanzator, implicat in alcatuirea solutiei tehnice, trebuie sa stie sa propuna solutia optima pentru respectivul client. In aceasta consta calitatea ofertarii. De foarte multe ori, in incercarea de a oferi un pret mic, vanzatorul propune solutii de compromis privind utilizarea ferestrelor, cum ar fi partile fixe din ferestre, simpla deschidere in loc de cea oscilobatanta, usi fara etansare perimetrala (desi separa interiorul de exterior), etc.

Un defect frecvent al personalului ofertant este de a prezenta o solutie tehnica utilizand caracteristicile ei tehnice si nu beneficiile directe. Exemple de acest gen sunt vanzarea geamului cu un anumit "coeficient de transfer termic", a usilor cu "inchidere multipunct" si chiar a ferestrei "oscilobatante". Aceasta terminologie, specifica acestui domeniu, este transmisa unui client neavizat care vrea doar sa-si schimbe fereastra de acasa cu una mai buna dar care nu-si doreste sa cunoasca toate detaliile acestei meserii, insa, pentru a intelege cat de cat produsul ce i se propune si pe care urmeaza sa dea bani, este obligat sa se documenteze si sa inteleaga marea majoritate a detaliilor, pentru a se putea decide ce fereastra ar trebui sa isi ia si de la cine.

E normal ca, in urma montarii unor astfel de ferestre, desi materialele alese sunt "de origine germana" (adica bune) iar confectia si montajul au fost bine executate, dupa un timp mai mare sau mai mic, clienul sa realizeze ca fereastra "transpira" datorita faptului ca a ales geamul mai ieftin, netratat, decat cel cu Low-E, ca e destul de greu sa speli partea fixa a unei ferestre si ca usa nu etanseaza bine, desi are balamale si broasca functionale, insa a fost mai ieftina cea "monopunct" decat cea "multipunct". In acest moment realizeaza ca daca ar fi stiut de la inceput de aceste probleme, ar fi dat cu siguranta bani pentru a avea confortul dorit, insa acum este prea tarziu si prea greu de realizat schimbarea.

Daca acest client ar fi avut parte de o ofertare de buna calitate, nu s-ar fi ajuns la aceste neajunsuri insa categoric nu va recomanda cuiva sa cumpere ferestre de la firma unde a fost rau sfatuit.

Dupa cum se vede, numai calitatea profilului utilizat nu poate fi nici pe departe singurul criteriu dupa care sa se faca selectia furnizorului de ferestre. Nici macar calitatea per ansamblu a tuturor materialelor folosite nu poate fi singurul criteriu de departajare. De aceea este insuficienta argumentatia preturilor care da nastere tentativei firmelor de a oferi discounturi. In Romania discounturile reprezinta o solutie complementara, pentru a sprijini vanzarea, acordate in lipsa argumentelor logice care ar trebui sa sustina pretul propus initial. Calitatea finala a ferestrei utilizate depinde, pe langa cea materialelor, de calitatea confectiei, a montajului si a ofertarii sale. Toate aceste argumente ar trebui sa motiveze pretul oferit de o firma pentru produsele si serviciile sale.

Oare cati ofertanti au cazut in vartejul discounturilor deoarece n-au avut alte argumente in fata clientilor decat faima furnizorului de profile atunci cand firma de vis-a-vis a dat un pret mai mic, desi lucreaza cu acelasi profil? Oare cati dintre ofertantii care iau contact cu beneficiarii finali si incearca sa castige atentia acestora stiu sa expuna toate atuurile produsului pe care il ofera? Pretul acordat ignorantei este pentru toti uneori prea mare, fie ca suntem furnizori, fie clienti.

Piata romaneasca nu si-a inlocuit decat o mica parte din ferestrele fondului locativ existent. Ferestrele inca se mai vand doar in baza pretului mai mic, insa intr-un viitor nu chiar departat, clientii vor fi invatat deja solutiile tehnice de care au nevoie pentru zonele vitrate, pe piata vor ramane numai firmele ce pot sa-si justifice produsele si activitatea, cu dotarile necesare si personal calificat iar principalul criteriu de alegere al furnizorului va deveni calitatea serviciilor oferite de acestea.

Tamplarie din lemn versus PVC versus aluminiu

Tamplarie din lemn versus PVC versus aluminiu


Tamplaria cu geam termopan implica cel putin trei tehnologii si materiale. 1001 case te ajuta sa o alegi pe cea mai potrivita casei tale. Alege istet!

Geamul termopan, denumit astfel dupa numele firmei care l-a produs pentru prima oara, este, mai mult decat alte metode folosite in constructiile moderne, o tehnologie revolutionara. A fost inventat acum 20 de ani si consta intr-un anasamblu tip sandwich format din doua foi de geam perfect etanSe intre care exisa un mediu vidat format din aer sau un anumit tip de gaz. Cele doua geamuri sunt separate de o bagheta tip distantier formandu-se astfel o unitate monobloc care reduce semnificativ transmiterea termica si fonica. Mai pe sleau spus, incaperea prevazuta cu ferestre si usi cu geamuri termopan este mult mai calduroasa si fara zgomote din ambient. Ceea ce nu este deloc putin lucru pentru confortul casei tale. Specialistii au calculat ca pierderea de caldura scade de la 41% (in cazul unei ferestre normale) la sub 10%. Toate bune si frumoase, dar nu atat geamul termopan conteaza. El este incastrat intr-o rama care poate fi din lemn, lemn stratificat, aluminiu cu si fara bariera termica si P.V.C. Toate aceste tipuri de tamplarii se folosesc astazi si in Romania. Si, fiecare isi disputa intaietatea calitativa. Pe care sa o alegi? Parerile sunt cumplit de impartite.

Tamplaria din PVC


Plasticul inlocuieste, treptat, materialele clasice. Este rezistent, ieftin si usor de prelucrat. Fata de celelalte sisteme de tamplarie se pare ca PVC-ul asigura cel mai bun coefficient de izolare termica si fonica si un raport calitate-pret net superior. Nu este la fel de rezistent in timp ca aluminiul si poate ceda mai usor la actiunea factorilor mecanici.

PRO
• Rezistenta la actiunea mediului
• Coeficient bun de izolare
• Nu necesita intretinere
• Pret accesibil, in special la PVC-ul de culoare alba
• Profil usor care nu solicita feroneria de calitate
• Diverse culori, inclusiv imitatii de lemn

CONTRA
• Restrictii de prelucrare pentru curburi si boltiri
• Rezistenta mica la impact
• Daca este folosita o feronerie de proasta calitate apar deformari
• Daca nu se respecta granulatia profilului pot aparea curburi datorate supraincalzirii sau pierderi termice

Tamplaria din lemn


Este tipul de tamplarie clasic. La ora actuala este o adevarata "moda" in Occident. Este cotat ca o intoarcere la natura si traditie. Din pacate, daca lemnul nu este bine uscat pot aparea mari probleme in timp. In Romania este foarte greu sa gasesti un lemn uscat asa cum trebuie. Daca exista, este foarte scump. Acelasi inconvenient legat de pret apare si in cazul folosirii unei esente de lemn exotic numit Meranti, singura care nu este influentata de factorii de mediu. In general, acest tip de tamplarie este recomandat acolo unde poate fi ferit de actiunea directa a soarelui si a ploii.

PRO
• Profil inclinat la exterior pentru scurgerea apei
• Permite realizarea oricarui tip de curbura
• Microclimat sanatos si odihnitor
• Valente estetice si emotionale
• Proprietati ecologice
• O mare varietate de culori si esente

CONTRA
• Necesita intretinere in timp: lacuire si vopsire
• Daca nu este bine uscat, lemnul se crapa
• Matuire si scorojire
• Rezistenta mai mica la actiunea mediului (ploaie si raze ultraviolete) si a diferitelor tipuri de forte de torsiune
• Slabirea in timp a feroneriei: balamale si accesorii
• Pret ridicat

Tamplaria din aluminiu


A fost primul sistem de tamplarie pentru geamul termopan. Este cel mai durabil in timp, iar rigiditatea profilului il face de neinlocuit in cazul planurilor inclinate Si a lucrarilor de dimensiuni mari. Din pacate, fiind un bun conductor termic, coeficientul de izolare nu este stralucit.

PRO
• Cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu
• Cea mai usoara intretinere
• Rezistenta la impact
• Cea mai bogata paleta coloristica
• Profile solide ideale pentru feronerie grea
• Acelasi pret pentru culorile maro si alb
• Cea mai mare rezistenta garantata in timp
• Izolare fonica buna

CONTRA
• Coeficient de izolatie termica foarte scazut, in special la profilele fara bariera termica
• Valente estetice scazute
• Aparitia condensului

Durata medie de rezistenta garantata:
Tamplarie de lemn - 10 ani
Tamplarie PVC - 30 ani
Tamplarie de aluminiu - 50 ani.

miercuri, 1 august 2007

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: TIPURI DE DESCHIDERE

Cum sa pornesti propria afacere cu tamplarie PVC: TIPURI DE DESCHIDERE

TIPURI DE DESCHIDERE

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant


TIPURI DE DESCHIDERE


Batant



Deschiderea in plan orizontal este cel mai des intalnita.
Aceasta mai este numita deschidere normala (simpla) sau batanta. Este metoda clasica, cu prindere in balamale, in plan vertical de toc. De cele mai multe ori, neobisnuiti cu posibilitatile multiple de deschidere ale sistemelor termopan, alegem, din inertie, acest tip de deschidere. Este foarte adevarat ca metoda clasica ne este mai la-ndemana, parand sa simplifice lucrurile pe modelul „cel mai simplu este drumul cunoscut“.




Oscilant



Deschiderea in plan vertical este cunoscuta sub numele de oscilanta sau foarfeca. Anta sau canatul este prinsa in balamale fixate fie in orizontala inferioara a tocului, fie in cea superioara, in functie de necesitatile sau preferintele noastre. Avantajul acestui tip de deschidere este siguranta mai mare pe care o confera, impotriva efractiei, in situatia in care fereastra ramane deschisa pentru aerisire. Problema pe care o ridica este aceea a imposibilitatii folosirii intregului
spatiu deschis in toc de o anta batanta.




Oscilobatant



Pentru a dispune de pozitivele ambelor solutii prezentate anterior, putem alege varianta care castiga tot mai multa popularitate: deschiderea oscilobatanta, numita si dubla deschidere. Este varianta combinata a primelor doua intr-un singur ochi de fereastra. In functie de gradul de necesitate a aerisirii, un ochi oscilobatant poate fi deschis normal sau in foarfeca. Este solutia ideala in cazul profilelor din PVC si lemn stratificat, intrucat diferent a de pret de la batant la oscilobatant este mica.



Sfaturi utile


Pana la instalarea noii voastre tamplarii trebuie sa va ingrijiti de urmatoarele:

- faceti masuratori atente sau rugati o persoana competenta sa va ajute;
- cautati oferta cea mai convenabila;
- incheiati un contract care, pe langa costul sistemului in sine, sa mai cuprinda: transportul, demontarea vechii tamplarii (daca exista) si montarea celei noi.
Ferestrele comandate trebuie sa includa toate elementele unui sistem: profile, feronerie, geam, precum si accesorii in functie de dorintele voastre (pervaze, rulori sau plase impotriva insectelor).
Verificati calitatea acestor componente.
Nu impartiti noul sistem conform vechilor deschideri ale tamplariei clasice. Va fi prea scump.

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant


Sfatul specialistului: Adrian Ulmeanu -reprezentant al firmei AM VIMAR IMPEX


Atunci cand cumparati sau montati sisteme de tamplarie termoizolanta trebuie sa tineti cont de cateva aspecte importante.

1.Pretul ferestrei se calculeaza in functie de materialul folosit la tamplarie, de modurile in care se doreste deschiderea ferestrei, de calitatea geamului utilizat si, nu in ultimul rand, de felul in care se face montajul. Un producator serios de tamplarie nu va va putea spune costul exact decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de dumneavoastra sau masurat de catre reprezentantii sai.

2.Este obligatoriu sa cereti informatiile despre provenienta exacta a profilelor si feroneriei, tipul de geam si sigilant folosit in cazul sticlei, coeficientul de izolare a tamplariei, termenul de garantie al tamplariei, alte costuri ascunse ale ofertei. Orice producator care se respecta ar trebui sa aiba certificari din partea producatorului profilelor si a feroneriei. Un avantaj suplimentar este cazul in care producatorul de tamplarie detine un agrement de calitate tip ISO9001 in realizarea acestei activitati.

3.La alegerea materialului trebuie sa tineti cont in primul rand de cladirea in care se monteaza tamplaria. in cazul unui apartament de bloc, raportul calitate/pret este clar in favoarea PVC-ului, deoarece profilele din aluminiu cu bariera termica, de calitate buna, sunt mai scumpe decat profilele din PVC.

4.Orice sistem de tamplarie indiferent de tara de provenienta include elemente obligatorii (profile, garnituri, balamale, cremon, mecanism de inchidere) si elemente mai mult sau mai putin optionale (garnituri suplimentare, inchideri suplimentare, armaturi).

5.Coeficientul de izolare a tamplariei este dat de numarul de camere ale profilului - cu cat numarul de camere creste, cu atat izolarea este mai buna - grosimea peretelui exterior al profilului, precum si de sticla folosita in sistemul de tamplarie.

6.Un alt aspect de care trebuie tinut cont este sticla LowE (low-emision) - formata din mai multe straturi microscopice de argint care fac ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara si care are o valoare termoizolanta de cateva ori mai mica decat geamul obisnuit, ca sa nu mai vorbim de plusul de siguranta oferit de etanseitatea ridicata si de rezistenta la vibratii sau lovituri.

7.Montajul trebuie executat cu scule si materiale de calitate, iar firma sa aiba referinte bune si experienta in montarea tipului de tamplarie achizitionata.

8.Atentie la aparitia condensului! Acesta poate fi cauzat de diversi factori, astfel: s-au folosit profile PVC cu mai putin de 3 camere de aer, fie geamul este de calitate slaba si pierde caldura, fie etansarea pe conturul ramelor nu a fost facuta atat la interior, cat si la exterior sau nu s-a folosit banda comprimata. in plus, exista si posibilitatea ca fereastra sa nu fie montata corect, adica de la mijlocul parapetului catre interior (in zona calda).


Deschideti fereastra!



Daca v-ati incheiat circuitul prin magazinele care comercializeaza sisteme termoizolante avand la dispozitie un bagaj de informatii despre termopan, daca v-ati decis asupra naturii profilului, asupra tipului foii de sticla si a modelului, nu v-a ramas decat sa va decideti asupra tipului de deschidere.

Veti putea opta pentru:

- deschiderea in plan orizontal;
- deschiderea in plan vertical;
- deschiderea dubla.

TERMOPANUL, SISTEMUL-VEDETA

TERMOPANUL, SISTEMUL-VEDETA

Arhipopularul „geam termopan“ pare sa fi devenit solutia ideala impotriva topirii banilor nostri de catre frigul iernilor tot mai lungi si mai putin temperate.

Sistemul-vedeta este format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor membrane cauciucate, denumite sigilanti. in urma acestei imbinari rezulta un geam cu caracteristici de izolare termica mult superioare ferestrelor clasice, pastrand totodata transparenta optima. Bagheta de aluminiu folosita la sigilare are diferite grosimi, recomandata de specialisti fiind aceea de 16 mm. Cu cat grosimea sa este mai mare, spatiul dintre foile de stica devine mai generos, ceea ce confera volumului interior posibilitati de izolare deosebite fata de temperaturile exterioare. Evident jocul dimensiunilor - sticla, bagheta de aluminiu - duce la cresterea pretului final.

Un alt element foarte important al sistemului este sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla. Unul de calitate este, evident, mai scump decat unul uzual, mai ieftin, dar cu proprietati pe masura.
Dincolo de cresterea proprietatilor de izolator termic, „geamul termopan“ poate contribui cu eficienta la impiedicarea efractiei prin intermediul unei folii speciale aplicate pe interiorul foii exterioare inaintea sigilarii. in cazul in care va fi montat inclinat sau in medii cu risc sporit (institutii publice, de invatamant, sanitare etc.), sticla folosita va fi securizata pentru a se evita pericolul unor accidentari.


FOI DE GEAM

DIVERSITATEA FOILOR DE GEAM

Foile de geam joaca, la randul lor, un rol foarte important in structura de ansamblu a sistemului termoizolant.

Grosimea lor influenteaza caracteristicile termice si, totodata, pe cele de rezistenta la impact ale ferestrelor si usilor termopan.
Foarte des recomandata este foaia de geam cu grosimea de 4 mm, indeajuns de rezistenta pentru ferestrele unei locuinte obisnuite. In cazul unor deschideri vitrate foarte mari, de peste 2 mp - pereti de sticla, vitrine, - este recomandata folosirea unei foi de geam cu o grosime de cel putin 6 mm. in aceste cazuri specialistii recomanda si folosirea tipului duplex 3.1.3.

La randul ei, sticla tip LowE castiga tot mai mult teren in piata sistemelor termoizolante, impunandu-se prin calitatile sale deosebite in ceea ce priveste izolarea termica.

LowE inseamna emisivitate redusa, cu alte cuvinte - transfer de caldura mult diminuat. Aceasta caracteristica se obtine prin tratarea unei foi de geam obisnuite cu o solutie speciala de nitrat.

Recomandata, cu atat mai mult cu cat pretul sau il depaseste cu foarte putin pe cel al geamurilor obisnuite. Pentru o mai buna izolare termica si fonica, intre foile de geam se introduce un gaz inert - de exemplu, argonul -, care reduce sesizabil zgomotul din exterior.

Actele normative in materie impun sistemele termoizolante cu o bagheta de cel putin 16 mm si cu foaie de sticla de tip LowE (4.16.4 LowE; 5.16.5 LowE; 6.16.6 LowE – in care prima si a treia cifra se refera la grosimea foii de sticla, a doua, la grosimea baghetei - distanta intre foi -, iar ultima indicatie, la tipul de sticla folosit).

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant


Sunt abia câteva zeci de ani de ani de cand tehnologia sistemelor de tamplarie cu geam termoizolant, cunoscute sub numele de scena „termopan“, s-a nascut, a crescut si a purces la inlocuirea tocurilor clasice din lemn, eventual metal - cornier, platbanda etc. -, devenind o marfa bine vazuta si bine vanduta, intrand, decisiv, in atentia constructorilor si a arhitectilor, in recomandarile administratiilor locale si, mai nou, chiar in acte normative, ca o solutie izbavitoare, cu adevarat protectoare: termic, acustic, vizual.

Spunand „sistem de tamplarie cu geam termoizolant“ ne referim, fireste, la o „constructie“ complexa ale carei ingrediente, nu putine, sunt profilele - lemn, PVC, aluminiu -, sticla - de diferite grosimi si tehnologii de fabricatie -, baghete de aluminiu, sigilanti - membrana cauciucata -, folii, gaze inerte, feronerie etc., etc.




Desi insiruirea pare stranie, combinatia a iesit bine si, in cele din urma, a dovedit fiabilitate si fidelitate fata de cumparatorul sau, „casa cu termopan“ devenind imediat mai primitoare, mai linistita si, fara indoiala, mai eleganta. Iar proprietarii au observat, nu o data, ca facturile la întretinere sunt tot mai mici.



PROFILE


Legaturi de lumina

De la lemnul clasic, omniprezent in materie de tamplarie mii de ani, iata ca nevoia ne-a facut sa diversificam solutiile.
Am trecut pe la fier, apoi la aluminiu, la lemnul stratificat, continuand sustinut cu substituentul universal: PVC-ul extrudat. Avem astazi posibilitatea de a ne alege tocuri de ferestre si usi in functie de clima,
conditii atmosferice si posibilitati financiare.


Tipuri de profile în functie de material


1.Lemn clasic & stratificat



AVANTAJE
- element natural in amenajarea casei

DEZAVANTAJE
- rezistenta redusa in cazul expunerii directe la razele ultraviolete si ploaie
- in timp, lemnul - care continua sa lucreze - genereaza crapaturi in tocuri
- izolatie defectuoasa impotriva curentilor de aer, in cazul lemnului clasic, datorita imposibilitatii reglarii optime a feroneriei




2.PVC extrudat

AVANTAJE
- rezistent in timp, prelucrare usoara, costuri reduse de achizitie
- asigura cel mai bun coeficient de izolare termica si fonica, precum si cea mai buna etanseitate la apa si vant
- PVC-ul alb are cel mai redus cost

DEZAVANTAJE
- culoarea obtinuta prin vopsirea cu pistol este lipsita de rezistenta





3. Aluminiu cu & fara bariera termica

AVANTAJE
- asigura cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu
- cea mai usoara intretinere
- cea mai bogata paleta coloristica

DEZAVANTAJE
- profilele fara bariera termica au un foarte slab coeficient de izolare din cauza conductivitatii termice specifice metalelor


Atentie!

Un profil de lemn stratificat de calitate nu trebuie sa aiba noduri. De asemenea, acesta necesita includerea in structura a unei esente de lemn exotic. Totodata, se recomanda echiparea sa cu feronerie reglabila pe trei directii, cu doua randuri de garnituri perimetrale.

In cazul profilelor din PVC, minimul camerelor acceptat de piata este de trei, de altfel si cel mai des intalnit model.

Exista si variante cu 4, 5 sau 6 camere, care asigura o izolare termica mai buna la un pret mai mare.

Deschide o mica afacere de montarea de ferestre termopan

Incepe o afacere

Visul romanului la mijlocul anilor 1990 a fost sa scape de ferestrele cenusii, din perioada comunista, cand iarna era mai frig in casa decat afara, iar crivatul batea cu putere in sufragerie.

Inventivi, romanii au patentat de-a lungul timpului diverse metode de rezistenta termica, de la cele trei randuri de ferestre (care oricum tineau frig) cu pernute intre ele, pana la umplerea cu chit a fiecarei gauri, vopsirea ramelor in fiecare an, plase de tantari si multe alte "facilitati".


Ramele din PVC, cu geam termopan, cunoscute generic "termopane" au prins imediat, in ciuda pretului mare initial, insa investitia merita, datorita perfectei izolari termice vara/iarna, rezistentei in timp (nu necesita intretinere, vopsire, chituire sau reglaje anevoioase) si nu in ultimul rand datorita esteticii.

In prezent, firmele care asigura proiectarea si montarea ferestrelor nu fac fata comenzilor, in contextul in care au aparut multi producatori pe piata, pretul a scazut, iar romanii iau un credit pentru a-si pune apartamentul la punct. Zilele ramelor din lemn subred si prost, cu geamuri ieftine de Buzau au apus si vom vedea in viitorul apropiat numai "termopane".

Va puteti deschide astfel o mica afacere, prin montarea de ferestre termopan in locuinte, institutii, firme, etc. Trebuie sa aveti cunostinte minime in domeniu, de altfel cei care au demarat astfel de afaceri sunt absolventi de Politehnica sau au diploma de inginer, insa cu putina perseverenta puteti intelege intregul proces tehnologic, mai ales ca materia prima o cumparati, nu o produceti. Dvs. asigurati realizarea ferestrelor dupa proiectul clientului si montajul.

Aveti nevoie de un numar de 10 angajati in medie, care sa fie impartiti in echipe: unii vor taia geamurile si vor ansambla ramele, iar ceilalti vor asigura montajul la domiciliul clientului.

Cea mai costisitoare parte o constitutie utilajele de taiere a geamului, a ansamblarii feroneriei si preluacrare a ramelor in forma dorita de client. Aveti nevoie de un utilaj debitat profile la doua capete, un utilaj de sudat la doua capete, un utilaj de debavurat la un capat, o masa pentru taiere geam manuala, un utilaj pentru arcuit profile PVC si un utilaj pentru acoperirea profilului cu banda autocolanta. Acesta este echipamentul minim, puteti oricand sa va extindeti portofoliul sau puteti inlocui echipamentul manual cu cel automat.

Pe langa aceste utilaje, veti cumpara bormasine cu percutie de calitate, consumabile pentru montaj si ustensile pentru demolarea tamplariei vechi si nu in ultimul rand doua Dacii Papuc, cu ajutorul carora sa transportati produsul finit. Nu va impiedica nimeni sa cumparati doua dube Fiat Ducato daca va da mana, insa pentru inceput cu Papucii va veti descurca de minune.

Nu vom insista asupra pretului pe care il veti practica pentru montarea geamului termopan, aici se vor vedea calitatile dvs. de bun afacerist. Ca regula generala, pretul nu se face la metru patrat de geam, ci include complexitatea lucrarii, tipul de deschidere a ferestrei, tipul si culoarea profilului folosit, calitatea geamului, complexitatea montajului la domiciliu, etc.

Sfaturi:

1.Mare atentie la alegerea utilajelor si materiilor prime. Nu le alegeti pe cele mai ieftine.Va veti chinui si veti da clientilor marfa de calitate slaba.
2. Mare atentie la transport si montaj. Nu putine au fost cazurtile in care ramele au venit zgariate sau geamurile ciobite, pentru ca angajatii le-au transportat incorect.
3. Aveti grija ce angajati va gasiti! Chiar daca sunt priceputi dar sperie sau sunt nepoliticosii cu clientii nu aveti ce face cu ei
4.Nu promiteti marea cu sarea si nici nu dati garantii nerealiste numai ca sa va atrageti clienti. Riscati sa va creasca nasul ca lui Pinocchio!
5. Respectati termenele de livrare si nu faceti dezastru la domiciliul clientului.
6. Ca un gest de curtoazie, mai ales daca nu se pot recupera, puteti debarasa elementele de tamplarie veche din casa clientului.