vineri, 7 septembrie 2007

Termopanul - taxa pe caldura si pe liniste

Termopanele nu mai sunt un lux. Incep sa devina o necesitate si asta se poate vedea cu ochiul liber la orice bloc, casa, asta ca sa nu mai vorbim despre vile. Principalul avantaj consta in gradele Celsius in plus din apartament. Montarea tamplariei termoizolante la locuintele de blocuri clasice in locul celei vechi, din lemn, duce la reducerea pierderilor de caldura cu minimum 23%, afirma Corneliu Veliscu, membru in Comisia Tehnica a Patronatului Producatorilor de Timplarie Termoizolanta (PPTT). In plus, poluarea fonica din exterior va fi redusa cu 60%.

Confort in garsoniera<

Pentru o garsoniera tip, construita inainte de 1989, dotarea cu geamuri termopan il va face pe proprietar sa scoata din buzunar aproximativ 550-590 de euro, cu TVA, in functie de firma. Se vor monta geamuri termopan la camera de zi, la baie si in bucatarie. Pretul este aproximativ. Orice modificare adusa la tipul de sticla, la modul de deschidere sau adaugarea unor accesorii va aduce o crestere a costurilor. Prin accesorii se intelege deschiderea pe mai multe parti a geamului, plasa contra soarelui, telecomanda sau snur pentru actionarea parasolarului etc.

Mai scump pentru apartament<

Pentru un apartament cu doua camere, pretul creste pana la 980 de euro, cu TVA. Exista insa companii care, in cazul in care comanda este mai mare, practica un pret mai mic, astfel ca se poate executa aceeasi lucrare cu 800 de euro. Pretul include inlocuirea timplariei vechi in cele doua camere, bucatarie si baie. De asemenea, pretul creste in functie de cerintele proprietarului, cu privire la accesoriile folosite si a modurilor de deschidere. In cazul unui apartament cu trei camere, toata lucrarea va costa intre 990 si 1.450 de euro.

Bani de patru camere<

Pentru un apartament cu patru camere pretul ajunge pana la 1.700 de euro, cu tot cu TVA. Exista insa si oferte mai ieftine, care ajung la un pret de aproximativ 1.200 de euro. Trebuie spus ca in ofertele de mai sus se include si confectionarea usii de la balcon.
Cei care doresc sa-si inchida si balconul cu timplarie termoizolanta vor trebui sa se gandeasca la cheltuieli serioase. Pe de alta parte, balconul trebuie vazut de un specialist al firmei care va propune modul de realizare a lucrarii.

Geamuri noi<

Mai nou, pe piata romaneasca au aparut si geamurile cu joasa emisivitate.
’Geamurile cu joasa emisivitate ofera o eficienta dubla fata de cele normale, 50% din productia din tara noastra fiind reprezentata de acest tip de geam’, a precizat Corneliu Veliscu. Geamurile din trei foi sunt speciale, mai scumpe cu aproape 50% fata de cele compuse din doua foi si sunt folosite la constructiile profesionale, cum ar fi studiourile audio. Tamplaria in care se monteaza termopanul poate fi confectionata din PVC, aluminiu, lemn stratificat sau, mai nou, din lemn-aluminiu. ‘La apartamentele vechi, cea mai indicata tamplarie este cea din PVC, cu care se lucreaza mai repede si ofera si o eficienta termica buna’, a mai spus Veliscu.

6.000 de operatori

Potrivit lui Corneliu Veliscu, din sondajele facute si din informatiile membrilor PPTT din intreaga tara rezulta ca pe piata romaneasca de profil sunt peste 6.000 de operatori, cu o capacitate medie de productie de 5.400 mp pe an. ‘Avand in vedere productia relativ sezoniera ar rezulta ca in anul 2005 s-au realizat circa 20 de milioane de metri patrati de tamplarie termoizolanta’, a precizat Corneliu Veliscu. In anul 2005 majoritatea firmelor din domeniu au crescut productia fizica cu peste 20%, iar estimarile arata ca si in 2006 cresterile vor fi cel putin asemanatoare. ‘Din cauza taxelor vamale, la aparitia termopanelor in Romania, preturile erau cu 50% mai mari ca astazi. Atunci se putea spune ca erau un lux. Acum este un lux sa nu iti montezi geamuri termoizolante’, a subliniat Corneliu Veliscu, datorita economiei termice care se face prin montarea de astfel de geamuri. Ceea ce se poate observa este ca numarul mare de firme a determinat o scadere a preturilor. Devenind mai accesibile, geamurile denumite popular ‘termopane’, au determinat o dublare a productiei.

Niciun comentariu: