luni, 30 iulie 2007

Structura afacerii

Deoarece in Romania acest domeniu de activitate se afla totusi la inceput, modul in care va veti structura afacerea difera destul de mult de ceea ce se practica in SUA si Europa de vest. Va vom prezenta totusi structura acestui business asa cum se desfasoara el in Vest, in speranta ca in curand, in afara de alinierea la tot felul de standarde si copierea a tot felul de modele vestice, sa putem adapta modul de desfasurare al acestei activitati la noi in tara cerintelor clientilor si ale pietii in care ne vom integra.

In SUA si Europa de vest, productia, vanzarea si montajul tamplariei tamplariei din PVC, lemn sau aluminiu se desfasoara dupa o organigrama de felul acesta:




Solutia clasica si de succes are ca punct central firma care se ocupa de vanzari. Firma care produce tamplarie se ocupa doar de productie si are contracte cu firme specializate care se ocupa doar de vanzari (pot fi zeci de firme). Aceste firme la randul lor au angajati agenti de vanzari, fac publicitate, organizeaza show - room-uri, fac oferte, contracte, se ocupa direct de transport si asigura montajul tamplariei in mod direct sau prin firme agreate, si sunt direct raspunzatoare in relatia cu clientul final. Oferta vanzatorilor de tamplarie include produse din PVC, lemn, aluminiu, usi de interior, glafuri, accesorii, sisteme de siguranta, sisteme parasolare de la diferiti producatori.

Firma de vanzari primeste liste de preturi brutto de la producatorul de tamplarie. Producatorul de tamplarie primeste intotdeauna de la vanzator o suma reprezentand contravaloarea a 75-85 % din pretul de lista. Vanzatorul poate beneficia deasemenea de disconturi cantitative sau disconturi pentru serii de produse de acelasi tip. Show-room-urile vanzatorilor au de cele mai multe ori si depozite in care se gasesc pe stoc un anumit numar de elemente de tipodimensiuni uzuale care se comercializeaza, de obicei, la un pret redus. Deci vanzatorul are intotdeauna comisionul lui (uzual 15-25% din pretul “end user” in functie de canrtitate) si nu este motivat sa scada prea mult sub pretul de lista, decat in cazul comenzilor mari sau a promotiilor.

Ca orice activitate comerciala, vanzarea de tamplarie se face cu mijloace de marketing uzuale, mergand de la marketigul direct (reprezentat de mailing, agenti de vanzari, targuri si expozitii) pana la publicitatea in cataloage de specialitate, anunturi gratuite , internet, radio si tv. Spatiile de expunere (show-room) sunt de suprafata mare si au produse variate din domeniul tamplariei, vitrajelor, sistemelor parasolare, etc.

In principiu, afacerea producatorului de tamplarie PVC din Romania la ora actuala are urmatoarea organigrama:




Clientul este contactat de agenti sau ia legatura cu personalul de la show-room care face masuratorile, ofertarea si, de cele mai multe ori, face si partea de contractare. Apoi tabloul de tamplarie trece la proiectare si ajunge in productie, dupa care, o echipa de montaj se deplaseaza pe santier pentru montaj si pentru receptia lucrarii. Exista si varianta in care firma producatoare are un anumit numar de dealeri, insa acestia vand aproape exclusiv produsele unei singure firme (de regula producatori mari cu reprezentare nationala sau regionala).

Deoarece, pe langa productia propriuzisa, firma trebuie sa faca si vanzarea, montajul si sa asigure garantia, aceasta trebuie sa asigure penetrarea pe piata, transportul si montajul, precum si lucrarile de service in garantie si postgarantie.

Penetrarea pietii in acest caz se poate face prin mijloace diverse:
organizarea retelei de vanzari cu firme specializate
show-room propriu
agenti de vanzari proprii
executia de calitate exceptionala (conform unui studiu, clientul multumit creaza alti 3 potentiali clienti, clientul nemultumit indeparteaza alti 10 potentiali clienti)
publicitate (mass media, targuri, expozitii, fluturasi, etc.)
prezentarea directa a ofertei catre firmele de constructii, investitii imobiliare si arhitectura
posibilitatea de a executa si lucrari complementare (rulouri, jaluzele, plase, reparatii, amenajari interioare)

Dupa cum ati remarcat, in Romania, producatorul de tamplarie PVC trebuie sa se ocupe de toate aspectele ce tin de vanzare (ofertare, masurare, contractare), de productia propriuzisa precum si de montajul tamplariei si asigurarea serviciilor postvanzare. Acest mod de lucru are dezavantaje evidente, producatorii mici in regim manufacturier fiind limitati ca si capacitate de productie la cate unitati de tamplarie pot vinde si monta iar producatorii mari au cheltuieli sporite din cauza necesitatii infiintari de departamente suplimentare (comercial, marketing, montaj, service).

Insa cel care are cel mai mult de pierdut din aceasta situatie este insusi clientul! Studiile efectuate de companii de profil au dovedit faptul ca decizia de cumparare in peste 80% din cazuri se ia in urma consultarii a cel mult unei singure oferte a unui singur producator, cumparatorul fiind in imposibilitatea de a consulta toate ofertele de pe piata si de a beneficia de consiliere obiectiva din partea unui vanzator specializat. Mai mult, din cauza faptului ca producatorul trebuie sa acopere toate aspectele acestei activitati, exista posibilitatea ca una din fazele de vanzare, productie, montaj sau garantia sa fie tratata superficial si astfel sa afecteze interesele clientului. Un alt aspect este faptul ca, pe langa tamplarie, numeroase firme, de dimensiuni mai mari sau mai mici, produc si geamul termopan ceea ce complica si mai mult structura lor organizatorica si poate duce la si mai multe abateri calitative.

In ultima vreme se vorbeste mult despre calitatea precara a unor lucrari de tamplarie si se da vina, de obicei, pe firmele mici fara dotari materiale importante dar se scapa din vedere ca: prin faptul ca actul de ofertare-vanzare este limitat la unul sau doua feluri de produse si din cauza faptului ca, atat firmele mari cat si cele mici sunt nevoite sa parcurga toate etapele de la materia prima pana la receptia produsului finit si acordarea garantiei, exista motive, sa zicem “obiective”, pentru care apar lucrari de tamplarie de proasta calitate. Este dovedit fapul ca munca specializata da produse de calitate superioara si este mai eficienta; din aceasta cauza diferentierea dintre vanzator-montator si producator este necesara si la noi.

Niciun comentariu: