miercuri, 1 august 2007

TIPURI DE DESCHIDERE

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant


TIPURI DE DESCHIDERE


Batant



Deschiderea in plan orizontal este cel mai des intalnita.
Aceasta mai este numita deschidere normala (simpla) sau batanta. Este metoda clasica, cu prindere in balamale, in plan vertical de toc. De cele mai multe ori, neobisnuiti cu posibilitatile multiple de deschidere ale sistemelor termopan, alegem, din inertie, acest tip de deschidere. Este foarte adevarat ca metoda clasica ne este mai la-ndemana, parand sa simplifice lucrurile pe modelul „cel mai simplu este drumul cunoscut“.




Oscilant



Deschiderea in plan vertical este cunoscuta sub numele de oscilanta sau foarfeca. Anta sau canatul este prinsa in balamale fixate fie in orizontala inferioara a tocului, fie in cea superioara, in functie de necesitatile sau preferintele noastre. Avantajul acestui tip de deschidere este siguranta mai mare pe care o confera, impotriva efractiei, in situatia in care fereastra ramane deschisa pentru aerisire. Problema pe care o ridica este aceea a imposibilitatii folosirii intregului
spatiu deschis in toc de o anta batanta.




Oscilobatant



Pentru a dispune de pozitivele ambelor solutii prezentate anterior, putem alege varianta care castiga tot mai multa popularitate: deschiderea oscilobatanta, numita si dubla deschidere. Este varianta combinata a primelor doua intr-un singur ochi de fereastra. In functie de gradul de necesitate a aerisirii, un ochi oscilobatant poate fi deschis normal sau in foarfeca. Este solutia ideala in cazul profilelor din PVC si lemn stratificat, intrucat diferent a de pret de la batant la oscilobatant este mica.



Sfaturi utile


Pana la instalarea noii voastre tamplarii trebuie sa va ingrijiti de urmatoarele:

- faceti masuratori atente sau rugati o persoana competenta sa va ajute;
- cautati oferta cea mai convenabila;
- incheiati un contract care, pe langa costul sistemului in sine, sa mai cuprinda: transportul, demontarea vechii tamplarii (daca exista) si montarea celei noi.
Ferestrele comandate trebuie sa includa toate elementele unui sistem: profile, feronerie, geam, precum si accesorii in functie de dorintele voastre (pervaze, rulori sau plase impotriva insectelor).
Verificati calitatea acestor componente.
Nu impartiti noul sistem conform vechilor deschideri ale tamplariei clasice. Va fi prea scump.

Niciun comentariu: