miercuri, 1 august 2007

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant

Totul despre sistemele de tamplarie cu geam termoizolant


Sunt abia câteva zeci de ani de ani de cand tehnologia sistemelor de tamplarie cu geam termoizolant, cunoscute sub numele de scena „termopan“, s-a nascut, a crescut si a purces la inlocuirea tocurilor clasice din lemn, eventual metal - cornier, platbanda etc. -, devenind o marfa bine vazuta si bine vanduta, intrand, decisiv, in atentia constructorilor si a arhitectilor, in recomandarile administratiilor locale si, mai nou, chiar in acte normative, ca o solutie izbavitoare, cu adevarat protectoare: termic, acustic, vizual.

Spunand „sistem de tamplarie cu geam termoizolant“ ne referim, fireste, la o „constructie“ complexa ale carei ingrediente, nu putine, sunt profilele - lemn, PVC, aluminiu -, sticla - de diferite grosimi si tehnologii de fabricatie -, baghete de aluminiu, sigilanti - membrana cauciucata -, folii, gaze inerte, feronerie etc., etc.




Desi insiruirea pare stranie, combinatia a iesit bine si, in cele din urma, a dovedit fiabilitate si fidelitate fata de cumparatorul sau, „casa cu termopan“ devenind imediat mai primitoare, mai linistita si, fara indoiala, mai eleganta. Iar proprietarii au observat, nu o data, ca facturile la întretinere sunt tot mai mici.



PROFILE


Legaturi de lumina

De la lemnul clasic, omniprezent in materie de tamplarie mii de ani, iata ca nevoia ne-a facut sa diversificam solutiile.
Am trecut pe la fier, apoi la aluminiu, la lemnul stratificat, continuand sustinut cu substituentul universal: PVC-ul extrudat. Avem astazi posibilitatea de a ne alege tocuri de ferestre si usi in functie de clima,
conditii atmosferice si posibilitati financiare.


Tipuri de profile în functie de material


1.Lemn clasic & stratificat



AVANTAJE
- element natural in amenajarea casei

DEZAVANTAJE
- rezistenta redusa in cazul expunerii directe la razele ultraviolete si ploaie
- in timp, lemnul - care continua sa lucreze - genereaza crapaturi in tocuri
- izolatie defectuoasa impotriva curentilor de aer, in cazul lemnului clasic, datorita imposibilitatii reglarii optime a feroneriei




2.PVC extrudat

AVANTAJE
- rezistent in timp, prelucrare usoara, costuri reduse de achizitie
- asigura cel mai bun coeficient de izolare termica si fonica, precum si cea mai buna etanseitate la apa si vant
- PVC-ul alb are cel mai redus cost

DEZAVANTAJE
- culoarea obtinuta prin vopsirea cu pistol este lipsita de rezistenta





3. Aluminiu cu & fara bariera termica

AVANTAJE
- asigura cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu
- cea mai usoara intretinere
- cea mai bogata paleta coloristica

DEZAVANTAJE
- profilele fara bariera termica au un foarte slab coeficient de izolare din cauza conductivitatii termice specifice metalelor


Atentie!

Un profil de lemn stratificat de calitate nu trebuie sa aiba noduri. De asemenea, acesta necesita includerea in structura a unei esente de lemn exotic. Totodata, se recomanda echiparea sa cu feronerie reglabila pe trei directii, cu doua randuri de garnituri perimetrale.

In cazul profilelor din PVC, minimul camerelor acceptat de piata este de trei, de altfel si cel mai des intalnit model.

Exista si variante cu 4, 5 sau 6 camere, care asigura o izolare termica mai buna la un pret mai mare.

Un comentariu:

Termopane spunea...

foarte interesant articolul